Programfag Stud | Den norske skole Costa Blanca

Programfag Stud

Valg av programfag og fremmedspråk – videregående – DnsCB 2024-25

Informasjonshefte for elever og foresatte

På disse sidene vil du finne oversikt over hvilke programfag du kan velge for neste skoleår. Det vil bli også bli gitt informasjon i klassene.

Fremmedspråk

Valg av språk i vg1

I løpet av første skoleuke så skal du velge fag. Dette gjelder valg av fremmedspråk og valg av type matematikk; 1P eller 1T.

På DnsCB må du velge spansk som fellesfag.

Vi tilbyr i utgangspunktet språket i både nivå I (nybegynner) og nivå II (fortsettelse fra ungdomsskolen). I tillegg oppfordrer vi elever til å velge nivå III hos oss i vg3.

Regelverk:

  • Alle elever som har valgt studieforberedende utdanningsprogram, og som hadde fremmedspråk på ungdomsskolen, skal ha fremmedspråk som fellesfag i to år (vg1 og vg2). Dette kommer i tillegg til engelsk.
  • Elever som IKKE hadde fremmedspråk på ungdomsskolen må ha språk i tre år (vg1, vg2 og vg3).
  • I spansk skal du lære å både snakke og skrive språket. Dessuten er kulturkunnskap en veldig viktig del av faget. Det betyr at vi har veldig variert undervisning.

Fra Fagfornyelsen:
Fremmedspråk handler om å forstå og bli forstått. Faget skal bidra til å fremme elevenes personlige utvikling og legge til rette for at de kan samhandle med og oppleve glede i møte med andre mennesker og kulturer. I en globalisert verden har vi behov for å kommunisere på flere språk. Formell og uformell kommunikasjon lokalt, nasjonalt og internasjonalt krever språkkunnskaper og kunnskap om andre kulturer og levesett. Dette gjelder ikke minst i studier og i arbeidslivet. Faget kan bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse.

Matematikk 1P eller 1T

1P er en mer praktisk variant av matematikkfaget og det er viktig å kunne lese og forstå oppgaveteksten. Faget er ikke så forskjellig fra det du er vant til fra ungdomsskolen, men vil inneholde noe nytt.

1T er mer teoretisk. Noe er kjent fra ungdomsskolen, men her vil det være mye nytt lærestoff. Vi går svært raskt fram for å komme gjennom et stort pensum. Dette faget er et godt grunnlag dersom du ønsker å fordype deg mer i matematikk og hvis du har tenkt å ta fysikk eller kjemi som fag.

Fra Fagfornyelsen:
I læreplanen er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og oppdage sammenhenger i, og mellom fagets kunnskapsområder og andre fags kunnskapsområder. Det er disse sammenhengene som legger til rette for dybdelæring og forståelse i faget. Faget legger også til rette for at elevene skal utforske matematikken og kommunisere om den. Læreplanene knytter seg tett til elevenes hverdag og skal forberede dem på et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.

Vg2

Programfag for VG2:
En forutsetning for at faget blir satt i gang er at minimum 5 elever velger det.

1. Markedsføring og ledelse 1
Hvem kan velge Markedsføring og ledelse 1?
Kan velges av alle elever på VG2

Innhold i faget:
Hva lærer jeg?
Markedsføring og ledelse 1 tar for seg et variert og bredt spekter av ulike emner. Vi lærer hvordan en del teorier kan anvendes i praksis for å utvikle en bedrift/organisasjon. Emnene omfatter: forbrukeratferd, mål og strategier, bærekraft, markedsundersøkelser, utvikling av produkt og merkevarer, prissetting, kommunikasjonsstrategier og distribusjonsstrategier.

Vi tar også for oss ledelsesteori og yrkesroller og det viktigste regelverket i markedsføringen. Markedsføring er et fag hvor det ikke er noen fasit, men flere metoder å velge mellom. Alt henger sammen på en måte, og vi ønsker at du skal se sammenhengene. Det er et fag som stadig er i utvikling og derfor følger vi faget tett med tanke på nyheter i media, trender og digital utvikling.

Hvordan jobber vi med faget?
I faget utforsker vi bedrifter og anvender modellene og teoriene i praksis. De fleste modellene er enkle å forstå i teorien, men det legges vekt på å kunne drøfte og anvende disse med eksempler for å vise forståelse. Vi har varierte arbeidsmåter med gruppearbeid, fremføringer, skriftlige prøver, innleveringer, caser og arbeid med selvvalgt bedrift.
I markedsføring og ledelse 1 er det kun trekk til muntlig, lokalgitt eksamen.

Hvorfor bør jeg velge markedsføring og ledelse?
Ved å velge markedsføring og ledelse får du et spennende og levende fag som du vil ha nytte av senere i studier og praktisk arbeid. Alle bedrifter og organisasjoner driver med markedsføring. Du vil hevde deg i arbeidsmarkedet fordi du har forståelsen for hvordan bedriften fungerer, slik at du kan bidra til denne utviklingen og være en verdifull ressurs for arbeidsgiveren din.
Markedsføring og ledelse passer for deg som vil studere innen markedsføring, IT, reklame, økonomi og administrasjon, entreprenørskap, ledelse, markedsanalyse, statsvitenskap, salgsledelse, eller vil starte opp din egen bedrift.

Fra Fagfornyelsen:
Markedsføring og ledelse skal bidra til skaperglede, engasjement, kreativitet og utforskertrang gjennom virkelighetsnære og praktiske problemstillinger som belyser temaer og problemstillinger i faget. Faget skal fremme elevenes kritiske tenkning og etiske bevissthet gjennom refleksjon over virksomheters samfunnsansvar og handlingsrom innenfor gjeldende regelverk.

English

2. Engelsk 1 – programfag

Hvem kan velge engelsk 1?
Kan velges av alle elever på VG2.

Hva lærer du om i engelsk 1? Faget åpner for å bruke engelsk til å kommunisere om varierte emner som globale utfordringer, flerkulturelle samfunn, media, internasjonale utdannings- og jobbmuligheter. Faget tar også for seg moderne litteratur fra etter 1950. Du utvikler dine muntlige og skriftlige ferdigheter. Gode engelskkunnskaper blir mer og mer nødvendig for å kunne lykkes med studier og i yrkeslivet både i Norge og resten av verden.

Hvorfor velge engelsk 1? Faget passer for deg som vil videreutvikle engelskferdighetene dine, er interessert i internasjonalt samarbeid, kulturforståelse, media og litteratur.

Fra Fagfornyelsen:
Engelsk programfag handler om språk- og kommunikasjonsutvikling, og skal bidra til danning og identitetsutvikling. Faget skal bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse, økt forståelse av allsidigheten i det engelske språket og av betydningen av å bruke et situasjonstilpasset språk. Det å lære engelsk har stor betydning for elevene i utdanning, i arbeidslivet og i samhandling med mennesker fra hele verden.

Sosiologi

3. Sosiologi og sosialantropologi

Hvem kan velge Sosiologi og sosialantropologi? Faget kan velges av alle elever på Vg2. Sosiologi og sosialantropologi inngår i en faggruppe som samlet kalles Politikk, individ og samfunn. De andre fagene i denne gruppen er Politikk og menneskerettigheter, Samfunnsgeografi og Sosialkunnskap. Hvis du kombinerer disse fagene, regnes det som faglig oppfølging.

Hva lærer du om i Sosiologi og sosialantropologi?
Du lærer om særtrekk ved ulike typer samfunn, hvordan samfunnet påvirker deg og hvordan du kan påvirke samfunnet. Viktig temaer i undervisningen er kultur, sosialisering, hvorfor noen faller ut av skolen eller blir kriminelle, hva mediene gjør med oss, arbeidsliv og produksjon i ulike samfunn, hvorfor noen er fattige og noen er rike, eller hvilken rolle religionen har i samfunnet. Vi er også opptatt av å finne ut hva som skaper og opprettholder ulikhet og forskjeller mellom kjønnene i ulike kulturer og samfunnstyper.

Hvorfor velge Sosiologi og sosialantropologi? Er du en samfunnsengasjert elev?
Dette faget handler om hva som gjør deg til den du er, hva du styres av og hva som påvirker deg. Du lever i et samfunn, en kultur, et fellesskap og i en globalisert verden, og det er svært avgjørende for hvem du er og blir.

Fra Fagfornyelsen:
Sosiologi og sosialantropologi handler om å gi elevene samfunnsvitenskapelig innsikt i det moderne samfunnet og samfunnsutviklingen. Gjennom faget skal elevene utvikle forståelse av hvilken betydning sosiale og kulturelle prosesser har for individet og samfunnet. Faget skal også gi forståelse av ulike levemåter og perspektiver, og slik utvikle demokratisk medborgerskap i det mangfoldige samfunnet. Faget skal videre gi elevene innsikt i hvordan samfunn, kultur og individ preges av mangfold, globalisering og raske teknologiske endringer, og slik legge til rette for videre studier og arbeidsliv.

Psykologi

4. Psykologi 1

Hvem kan velge Psykologi?
Alle kan velge faget psykologi. Du trenger ikke ha spesielle forutsetninger. Faget består av to ulike moduler, Psykologi 1 og Psykologi 2. De kan velges uavhengig av hverandre. Det kan være en fordel å ha hatt Psykologi 1 før man tar Psykologi 2, men det er ikke noe krav.

Hva lærer du om i Psykologi? Psykologi er et fag som er nyttig for å forstå seg selv og andre, tanker og følelser og sosiale forhold.
I Psykologi 1 lærer du om mennesket som individ, om utviklingen fra barn til voksen, om hvordan man lærer, tenker og opplever virkeligheten. Psykisk helse er sentralt, hvordan man for eksempel takler stress og belastninger i hverdagen.

Hvorfor velge Psykologi? Er du interessert i å vite mer om deg selv og hvorfor du tenker og opplever ting som du gjør? Er du nysgjerrig på hvordan mennesker påvirker hverandre, og hvordan du kan forstå hverdagen bedre? Da er kanskje faget Psykologi noe for deg.

Fra Fagfornyelsen:
Psykologi handler om å forstå menneskets tanker, emosjoner og atferd. Faget skal gi et vitenskapelig perspektiv på psykologiske prosesser og mekanismer, i og mellom mennesker, og bidra til at elevene utvikler en sammensatt og mer helhetlig forståelse av mennesket. Psykologi handler om det fellesmenneskelige, det som gjør oss like, men også det som gjør oss ulike og unike. I en verden preget av stadige endringer og utfordringer, kan faget bidra til økt medborgerskap gjennom bevisstgjøring og forståelse av seg selv og andre, på individ-, gruppe- og samfunnsnivå. Faget danner også grunnlag for samhandling på ulike arenaer, som skole, studier og arbeidsliv.

Matemattik1

5. Matematikk 2P

Velger du ikke programfaget S1 må du velge 2P som fellesfag. Matematikk 2P er den vanligste veien for deg som har hatt matematikk 1P på Vg1, og som ønsker å avslutte matematikk etter Vg2. Faget har et omfang på 84 timer (3 undervisningstimer i uken).

Fra Fagfornyelsen:
I læreplanen er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og oppdage sammenhenger i, og mellom fagets kunnskapsområder og andre fags kunnskapsområder. Det er disse sammenhengene som legger til rette for dybdelæring og forståelse i faget. Faget legger også til rette for at elevene skal utforske matematikken og kommunisere om den. Læreplanene knytter seg tett til elevenes hverdag og skal forberede dem på et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.

6. Matematikk S1
Hvem kan velge Matematikk S1?
Kan velges av SF-elever på VG2. Matematikk for samfunnsfag kan velges som programfag over ett eller to år innenfor programområde for realfag og SSØ. Kan tas som fordypningsfag på både realfag og SSØ. Matematikk S1 har 5 uketimer (140 klokketimer over ett skoleår) og fagstoffet bygger på 1T.

Hva lærer du om i Matematikk S1?
Matematikk er et grunnleggende fag for mange videre utdanningsvalg. Mange studier setter høye krav til matematikkunnskaper. I S1 er matematikken samfunnsfagsrettet. Du får trening i å løse problemstillinger som krever forståelse, logikk og kreativitet. Faget tar for seg følgende områder: Algebra, sannsynlighet, funksjoner og lineær optimering.

Hvorfor velge Matematikk S1?
Liker du å jobbe med matematiske problemstillinger og finne svar? Kanskje trenger du S1 for videre studier? Da er Matematikk S1 et godt valg for deg. Programfaget Matematikk S1 og S2 gir fordypning i matematikk for videre studier og arbeid innen en rekke sentrale samfunnsområder. Ferdighetene som eleven utvikler vil gi eleven en nøkkel til å forstå og analysere viktige samfunnsproblemer.

Fra Fagfornyelsen:
I læreplanen er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og oppdage sammenhenger i, og mellom fagets kunnskapsområder og andre fags kunnskapsområder. Det er disse sammenhengene som legger til rette for dybdelæring og forståelse i faget. Faget legger også til rette for at elevene skal utforske matematikken og kommunisere om den. Læreplanene knytter seg tett til elevenes hverdag og skal forberede dem på et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
Programfag for VG3:
En forutsetning for at faget blir satt i gang er at minimum 5 elever velger det.

Englesk

1. Engelsk 2
Hvem kan velge engelsk 2?
Kan velges av VG3-elever.

Hva lærer du om i engelsk 2? Faget åpner for tolke og drøfte noen typer skjønnlitterære tekster på engelsk i lys av deres historiske og kulturelle sammenhenger. Du får utforsket og drøftet noen engelskspråklige lands språklige, kulturelle og politiske innflytelse i verden. Du utvikler dine muntlige og skriftlige ferdigheter. Gode engelskkunnskaper blir mer og mer nødvendig for å kunne lykkes med studier og i yrkeslivet både i Norge og resten av verden.

Hvorfor velge engelsk 2? Faget skal bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse, økt forståelse av allsidigheten i det engelske språket og av betydningen av å bruke et situasjonstilpasset språk.

Fra Fagfornyelsen:
Engelsk programfag handler om språk- og kommunikasjonsutvikling, og skal bidra til danning og identitetsutvikling. Faget skal bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse, økt forståelse av allsidigheten i det engelske språket og av betydningen av å bruke et situasjonstilpasset språk. Det å lære engelsk har stor betydning for elevene i utdanning, i arbeidslivet og i samhandling med mennesker fra hele verden

Psykologi2

2. Psykologi 2

Hvem kan velge Psykologi? Alle kan velge faget psykologi. Du trenger ikke ha spesielle forutsetninger. Faget består av to ulike moduler, Psykologi 1 og Psykologi 2. De kan velges uavhengig av hverandre. Det kan være en fordel å ha hatt Psykologi 1 før man tar Psykologi 2, men det er ikke noe krav.

Hva lærer du om i Psykologi?
Psykologi er et fag som er nyttig for å forstå seg selv og andre, tanker og følelser og sosiale forhold.

I Psykologi 1 lærer du om mennesket som individ, om utviklingen fra barn til voksen, om hvordan man lærer, tenker og opplever virkeligheten. Psykisk helse er sentralt, hvordan man for eksempel takler stress og belastninger i hverdagen.

I Psykologi 2 lærer du mer om mennesket i samspill med andre, om hvordan grupper vi er i kan påvirke oss positivt og negativt, om kommunikasjon, og om hva som kan påvirke og forebygge den psykiske og fysiske helsen vår.
Hvorfor velge Psykologi?
Er du interessert i å vite mer om deg selv og hvorfor du tenker og opplever ting som du gjør? Er du nysgjerrig på hvordan mennesker påvirker hverandre, og hvordan du kan forstå hverdagen bedre? Da er kanskje faget Psykologi noe for deg.

Fra Fagfornyelsen:
Psykologi handler om å forstå menneskets tanker, emosjoner og atferd. Faget skal gi et vitenskapelig perspektiv på psykologiske prosesser og mekanismer, i og mellom mennesker, og bidra til at elevene utvikler en sammensatt og mer helhetlig forståelse av mennesket. Psykologi handler om det fellesmenneskelige, det som gjør oss like, men også det som gjør oss ulike og unike. I en verden preget av stadige endringer og utfordringer, kan faget bidra til økt medborgerskap gjennom bevisstgjøring og forståelse av seg selv og andre, på individ-, gruppe- og samfunnsnivå. Faget danner også grunnlag for samhandling på ulike arenaer, som skole, studier og arbeidsliv.

Historieogfilosfi

3. Historie og filosofi 2
Historie og filosofi 1 er grunnlaget for å kunne velge Historie og filosofi 2 på VG3.

Historie og filosofi passer godt for deg som er interessert i sammenhengen mellom det du lærer på skolen, det som skjer i samfunnet generelt og i ditt eget liv. Det er faget for deg som er nysgjerrig og som liker en god samtale og meningsutveksling. Faget vil lære deg ferdigheter og kunnskap som er nyttig og spennende i den videre utdanningen din og i de andre skolefagene dine. Skal du studere på et universitet, må du ta ex.phil og da vil dette faget være veldig relevant. Historie og filosofi er et viktig fag både for de som er opptatt av realfag, samfunnsfag og språkfag.

Hva lærer du i Historie og filosofi ?
Faget er opptatt av at du skal bli bedre kjent med hvordan tanker og ideer har formet verden slik vi kjenner den i dag. Her vil du lære om hvordan vi og verden er og blir formet av menneskets tenkning via

  • politikk og ideologier
  • miljø og forbruk
  • økonomi og samfunn
  • vitenskap og teknologi
  • religion og mytologi

Hvorfor velge Historie og filosofi ?
Fordi det er behov i samfunnet for folk som kan tenke selv, se sammenhenger og være kritiske
Fordi faget vil gi deg innsikt i viktige sammenhenger i livet og verden
Fordi du mener det er bedre å være bevisst og tenke selv enn å følge med strømmen
Fordi folks måte å tenke på former verden, og fordi den verden du forholder deg til, former tenkemåten din
Fordi det er et fag som gir deg mulighet til å se og påvirke de tanke- eller verdisystemer som former verden rundt deg
Fordi det ikke finnes èn sannhet, men flere perspektiver og sider som må belyses, drøftes og diskutere

Fra Fagfornyelsen:
Historie og filosofi handler om å utvikle selvstendig filosofisk tenkning og forståelse av hvordan mennesket og samfunnet er formet av historie og selv skaper historie. Faget gir elevene trening i åpen dialog, filosofisk refleksjon og historisk bevissthet, slik at de kan møte nåtidens og framtidens utfordringer med en undersøkende og nysgjerrig holdning. Faget skal også forberede elevene på et samfunns- og arbeidsliv der det er viktig å tenke kritisk og kreativt og ha evne til å møte andre mennesker med åpenhet og respekt.

Sosialkunskap

4. Sosialkunnskap
Hvem kan velge Sosialkunnskap?
Alle Vg3-elever kan velge faget. Sosialkunnskap inngår i en faggruppe som samlet kalles Politikk, individ og samfunn. De andre fagene i denne gruppen er Sosiologi og sosialantropologi og Politikk og menneskerettigheter. Hvis du kombinerer disse fagene, regnes det som faglig oppfølging. Erfaringsmessig er det lurt å ha gjennomført Sosiologi og sosialantropologi, eventuelt Samfunnsgeografi, på Vg2 før man tar Sosialkunnskap på Vg3.

Hva lærer du om i Sosialkunnskap?
I Sosialkunnskap lærer du mye spennende om samspillet mellom mennesker og samfunn: Hva er med på å påvirke oss mennesker? Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør? Hvordan påvirker vi samfunnet tilbake? Hovedtemaene i faget er livsfasene, sosiale problemer, velferdsforskjeller, menneskerettigheter og velferdsstat, og samfunnsvitenskapelig metoder.

I undervisningen jobber vi med aktuelle nyhetssaker, filmer, drøftingsoppgaver og ulike samfunnsdebatter. Det å kunne se en sak fra flere sider, samt å være kritisk, er viktige ferdigheter i faget.

Hvorfor velge Sosialkunnskap?
Dette er et fag som hjelper deg å forstå de mange ulike sammenhengene i samfunnet vårt. Så hvis du ønsker å forstå mer både av samfunnet du selv er en del av, og av hva som skjer i resten av verden, bør du velge Sosialkunnskap!

Fra Fagfornyelsen:
Sosialkunnskap handler om å styrke elevenes forståelse av og kritiske bevissthet om velferdssamfunnet. Faget skal gi elevene verktøy til å forstå seg selv som en del av samfunnet og reflektere over utfordringer og muligheter knyttet til identitet og livsmestring. Sosialkunnskap skal danne grunnlag for å drøfte hvordan individer, grupper, organisasjoner og institusjoner fungerer sammen, og gi innsikt i årsaker til sosiale problemer, marginalisering og utenforskap. Sammen med kunnskaper om inkludering i arbeidslivet, skal dette forberede elevene til videre studier og arbeidsliv.

Spansk

5. Spansk programfag nivå III

Hvem kan velge spansk nivå III?
Du som har avsluttet spansk nivå II kan velge å fortsette med spansk nivå III. Faget bygger videre på kompetansemålene i nivå II. For spansk nivå III får du ett tilleggspoeng.

Hva lærer du om i spansk nivå III?
Faget gir grunnlag for å kunne kommunisere godt i møte med spansktalende mennesker. Det blir lagt vekt på både muntlige og skriftlige ferdigheter, du fordyper deg i spansk språk og spansktalende lands kultur, samfunnsliv, livsvilkår, historie, kunst og litteratur. I faget jobbes det for eksempel med spansk musikk, litteratur, film, historie. På slutten av året er målsetningen at du skal kunne skrive og lese lengre tekster, og kommunisere om mange forskjellige temaer.

Hvorfor velge spansk nivå III?
Å beherske spansk kan åpne opp for større muligheter i arbeidslivet og for studier i spansktalende land. Du kan f. eks arbeide innen det offentlige eller du kan også arbeide innen reiseliv, eksportrettet industri og/eller importrelatert næring. Liker du spansk, har lyst til å lære mer, og trives med å jobbe med fremmedspråk er spansk nivå III et fag for deg.

Fra Fagfornyelsen:
Fremmedspråk handler om å forstå og bli forstått. Faget skal bidra til å fremme elevenes personlige utvikling og legge til rette for at de kan samhandle med og oppleve glede i møte med andre mennesker og kulturer. I en globalisert verden har vi behov for å kommunisere på flere språk. Formell og uformell kommunikasjon lokalt, nasjonalt og internasjonalt krever språkkunnskaper og kunnskap om andre kulturer og levesett. Dette gjelder ikke minst i studier og i arbeidslivet. Faget kan bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse.

Matematikk

6. Matematikk S2

Hvem kan velge Matematikk S2?
Kan velges av SF-elever på VG3 som har gjennomført S1. Matematikk for samfunnsfag kan velges som programfag over ett eller to år innenfor programområde for realfag og SSØ. Kan tas som fordypningsfag på både realfag og SSØ. S2 har 5 uketimer og bygger på S1.

Hva lærer du om i Matematikk S2?
Matematikk er et grunnleggende fag for mange videre utdanningsvalg. Mange studier setter høye krav til matematikkunnskaper. S1 sammen med S2, vil være nødvendig i flere økonomistudier. Du får trening i å løse problemstillinger som krever forståelse, logikk og kreativitet. Faget tar for seg følgende områder: Algebra, funksjoner, sannsynlighet og statistikk.

Hvorfor velge Matematikk S2?
Liker du å jobbe med matematiske problemstillinger og finne svar? Kanskje trenger du S2 for videre studier? Da er Matematikk S2 et godt valg for deg. Programfaget Matematikk S1 og S2 gir fordypning i matematikk for videre studier og arbeid innen en rekke sentrale samfunnsområder. Ferdighetene som eleven utvikler vil gi eleven en nøkkel til å forstå og analysere viktige samfunnsproblemer. For elever som velger økonomiske fag fra programområdet for Samfunnsfag og økonomi, vil matematikk for samfunnsfag kunne være et naturlig og supplerende fag å velge i tillegg.

Fra Fagfornyelsen:
I læreplanen er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og oppdage sammenhenger i, og mellom fagets kunnskapsområder og andre fags kunnskapsområder. Det er disse sammenhengene som legger til rette for dybdelæring og forståelse i faget. Faget legger også til rette for at elevene skal utforske matematikken og kommunisere om den. Læreplanene knytter seg tett til elevenes hverdag og skal forberede dem på et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.

Valg av programfag og fremmedspråk – videregående – DnsCB 2023-24


Informasjonshefte for elever og foresatte

På disse sidene vil du finne oversikt over hvilke programfag du kan velge for neste skoleår. Det vil bli også bli gitt informasjon i klassene.

Fremmedspråk

Valg av språk i vg1

I løpet av første skoleuke så skal du velge fag. Dette gjelder valg av fremmedspråk og valg av type matematikk; 1P eller 1T.

På DnsCB må du velge spansk som fellesfag.
Vi tilbyr i utgangspunktet språket i både nivå I (nybegynner) og nivå II (fortsettelse fra ungdomsskolen). I tillegg oppfordrer vi elever til å velge nivå III hos oss i vg3.

Regelverk:

  • Alle elever som har valgt studieforberedende utdanningsprogram, og som hadde fremmedspråk på ungdomsskolen, skal ha fremmedspråk som fellesfag i to år (vg1 og vg2). Dette kommer i tillegg til engelsk.
  • Elever som IKKE hadde fremmedspråk på ungdomsskolen må ha språk i tre år (vg1, vg2 og vg3).
  • I spansk skal du lære å både snakke og skrive språket. Dessuten er kulturkunnskap en veldig viktig del av faget. Det betyr at vi har veldig variert undervisning.

Fra Fagfornyelsen:
Fremmedspråk handler om å forstå og bli forstått. Faget skal bidra til å fremme elevenes personlige utvikling og legge til rette for at de kan samhandle med og oppleve glede i møte med andre mennesker og kulturer. I en globalisert verden har vi behov for å kommunisere på flere språk. Formell og uformell kommunikasjon lokalt, nasjonalt og internasjonalt krever språkkunnskaper og kunnskap om andre kulturer og levesett. Dette gjelder ikke minst i studier og i arbeidslivet. Faget kan bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse.

Matematikk 1P eller 1T

1P er en mer praktisk variant av matematikkfaget og det er viktig å kunne lese og forstå oppgaveteksten. Faget er ikke så forskjellig fra det du er vant til fra ungdomsskolen, men vil inneholde noe nytt.
1T er mer teoretisk. Noe er kjent fra ungdomsskolen, men her vil det være mye nytt lærestoff. Vi går svært raskt fram for å komme gjennom et stort pensum. Dette faget er et godt grunnlag dersom du ønsker å fordype deg mer i matematikk og hvis du har tenkt å ta fysikk eller kjemi som fag.

Fra Fagfornyelsen:
I læreplanen er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og oppdage sammenhenger i, og mellom fagets kunnskapsområder og andre fags kunnskapsområder. Det er disse sammenhengene som legger til rette for dybdelæring og forståelse i faget. Faget legger også til rette for at elevene skal utforske matematikken og kommunisere om den. Læreplanene knytter seg tett til elevenes hverdag og skal forberede dem på et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.

Programfag for VG2:

En forutsetning for at faget blir satt i gang er at minimum 5 elever velger det.

 

1. Historie og filosofi 1

Hvem kan velge Historie og filosofi 1?Historie bilde

Det kreves ingen spesiell faglig bakgrunn for å ta Historie og filosofi 1. Faget er grunnlaget for å kunne velge Historie og filosofi 2 på VG3.
Historie og filosofi passer godt for deg som er interessert i sammenhengen mellom det du lærer på skolen, det som skjer i samfunnet generelt og i ditt eget liv. Det er faget for deg som er nysgjerrig og som liker en god samtale og meningsutveksling. Faget vil lære deg ferdigheter og kunnskap som er nyttig og spennende i den videre utdanningen din og i de andre skolefagene dine. Skal du studere på et universitet, må du ta ex.fil og da vil dette faget være veldig relevant. Historie og filosofi er et viktig fag både for de som er opptatt av realfag, samfunnsfag og språkfag.

Hva lærer du i Historie og filosofi 1?
Faget er opptatt av at du skal bli bedre kjent med hvordan tanker og ideer har formet verden slik vi kjenner den i dag. Her vil du lære om hvordan vi og verden er og blir formet av menneskets tenkning via

  • politikk og ideologier
  • miljø og forbruk
  • økonomi og samfunn
  • vitenskap og teknologi
  • religion og mytologi
  • Hvorfor velge Historie og filosofi ?
  • Fordi det er behov i samfunnet for folk som kan tenke selv, se sammenhenger og være kritiske
  • Fordi faget vil gi deg innsikt i viktige sammenhenger i livet og verden
  • Fordi du mener det er bedre å være bevisst og tenke selv enn å følge med strømmen
  • Fordi folks måte å tenke på former verden, og fordi den verden du forholder deg til, former tenkemåten din
  • Fordi det er et fag som gir deg mulighet til å se og påvirke de tanke- eller verdisystemer som former verden rundt deg
  • Fordi det ikke finnes èn sannhet, men flere perspektiver og sider som må belyses, drøftes og diskutere

Fra Fagfornyelsen:
Historie og filosofi handler om å utvikle selvstendig filosofisk tenkning og forståelse av hvordan mennesket og samfunnet er formet av historie og selv skaper historie. Faget gir elevene trening i åpen dialog, filosofisk refleksjon og historisk bevissthet, slik at de kan møte nåtidens og framtidens utfordringer med en undersøkende og nysgjerrig holdning. Faget skal også forberede elevene på et samfunns- og arbeidsliv der det er viktig å tenke kritisk og kreativt og ha evne til å møte andre mennesker med åpenhet og respekt.

2. Engelsk 1 – programfag

Hvem kan velge engelsk 1?
Kan velges av elever på VG2.

Hva lærer du om i engelsk 1? Faget åpner for å bruke engelsk til å kommunisere om varierte emner som globale utfordringer, flerkulturelle samfunn, media, internasjonale utdannings- og jobbmuligheter. Faget tar også for seg moderne litteratur fra etter 1950. Du utvikler dine muntlige og skriftlige ferdigheter. Gode engelskkunnskaper blir mer og mer nødvendig for å kunne lykkes med studier og i yrkeslivet både i Norge og resten av verden.

Hvorfor velge engelsk 1? Faget passer for deg som vil videreutvikle engelskferdighetene dine, er interessert i internasjonalt samarbeid, kulturforståelse, media og litteratur.

Fra Fagfornyelsen:
Engelsk programfag handler om språk- og kommunikasjonsutvikling, og skal bidra til danning og identitetsutvikling. Faget skal bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse, økt forståelse av allsidigheten i det engelske språket og av betydningen av å bruke et situasjonstilpasset språk. Det å lære engelsk har stor betydning for elevene i utdanning, i arbeidslivet og i samhandling med mennesker fra hele verden.

3. Sosiologi og sosialantropologi

SosiologiHvem kan velge Sosiologi og sosialantropologi? Faget kan velges av alle elever på Vg2. Sosiologi og

sosialantropologi inngår i en faggruppe som samlet kalles Politikk, individ og samfunn. De andre fagene i denne gruppen er Politikk og menneskerettigheter, Samfunnsgeografi og Sosialkunnskap. Hvis du kombinerer disse fagene, regnes det som faglig oppfølging.

Hva lærer du om i Sosiologi og sosialantropologi? Du lærer om særtrekk ved ulike typer samfunn, hvordan samfunnet påvirker deg og hvordan du kan påvirke samfunnet. Viktig temaer i undervisningen er kultur, sosialisering, hvorfor noen faller ut av skolen eller blir kriminelle, hva mediene gjør med oss, arbeidsliv og produksjon i ulike samfunn, hvorfor noen er fattige og noen er rike, eller hvilken rolle religionen har i samfunnet. Vi er også opptatt av å finne ut hva som skaper og opprettholder ulikhet og forskjeller mellom kjønnene i ulike kulturer og samfunnstyper.

Hvorfor velge Sosiologi og sosialantropologi? Er du en samfunnsengasjert elev? Dette faget handler om hva som gjør deg til den du er, hva du styres av og hva som påvirker deg. Du lever i et samfunn, en kultur, et fellesskap og i en globalisert verden, og det er svært avgjørende for hvem du er og blir.

Fra Fagfornyelsen:
Sosiologi og sosialantropologi handler om å gi elevene samfunnsvitenskapelig innsikt i det moderne samfunnet og samfunnsutviklingen. Gjennom faget skal elevene utvikle forståelse av hvilken betydning sosiale og kulturelle prosesser har for individet og samfunnet. Faget skal også gi forståelse av ulike levemåter og perspektiver, og slik utvikle demokratisk medborgerskap i det mangfoldige samfunnet. Faget skal videre gi elevene innsikt i hvordan samfunn, kultur og individ preges av mangfold, globalisering og raske teknologiske endringer, og slik legge til rette for videre studier og arbeidsliv.

4. Psykologi 1

Hvem kan velge Psykologi? Alle kan velge faget psykologi. Du trenger ikke ha spesielle forutsetninger. Faget består av to ulike moduler, Psykologi 1 og

Psycol

Psykologi 2. De kan velges uavhengig av hverandre. Det kan være en fordel å ha hatt Psykologi 1 før man tar Psykologi 2, men det er ikke noe krav.

Hva lærer du om i Psykologi? Psykologi er et fag som er nyttig for å forstå seg selv og andre, tanker og følelser og sosiale forhold.
I Psykologi 1 lærer du om mennesket som individ, om utviklingen fra barn til voksen, om hvordan man lærer, tenker og opplever virkeligheten. Psykisk helse er sentralt, hvordan man for eksempel takler stress og belastninger i hverdagen.

Hvorfor velge Psykologi? Er du interessert i å vite mer om deg selv og hvorfor du tenker og opplever ting som du gjør? Er du nysgjerrig på hvordan mennesker påvirker hverandre, og hvordan du kan forstå hverdagen bedre? Da er kanskje faget Psykologi noe for deg.

Fra Fagfornyelsen:
Psykologi handler om å forstå menneskets tanker, emosjoner og atferd. Faget skal gi et vitenskapelig perspektiv på psykologiske prosesser og mekanismer, i og mellom mennesker, og bidra til at elevene utvikler en sammensatt og mer helhetlig forståelse av mennesket. Psykologi handler om det fellesmenneskelige, det som gjør oss like, men også det som gjør oss ulike og unike. I en verden preget av stadige endringer og utfordringer, kan faget bidra til økt medborgerskap gjennom bevisstgjøring og forståelse av seg selv og andre, på individ-, gruppe- og samfunnsnivå. Faget danner også grunnlag for samhandling på ulike arenaer, som skole, studier og arbeidsliv.

5. Matematikk 2PMatem2p

Velger du ikke programfaget S1 må du velge 2P som fellesfag. Matematikk 2P er den vanligste veien for deg som har hatt matematikk 1P på Vg1, og som ønsker å avslutte matematikk etter Vg2. Faget har et omfang på 84 timer (3 undervisningstimer i uken).

Fra Fagfornyelsen:
I læreplanen er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og oppdage sammenhenger i, og mellom fagets kunnskapsområder og andre fags kunnskapsområder. Det er disse sammenhengene som legger til rette for dybdelæring og forståelse i faget. Faget legger også til rette for at elevene skal utforske matematikken og kommunisere om den. Læreplanene knytter seg tett til elevenes hverdag og skal forberede dem på et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.

6. Matematikk S1

Hvem kan velge Matematikk S1? Kan velges av SF-elever på VG2. Matematikk for samfunnsfag kan velges som programfag over ett eller to år innenfor programområde for realfag og SSØ. Kan tas som fordypningsfag på både realfag og SSØ.  Matematikk S1 har 5 uketimer (140 klokketimer over ett skoleår) og fagstoffet bygger på 1T.

Hva lærer du om i Matematikk S1? Matematikk er et grunnleggende fag for mange videre utdanningsvalg. Mange studier setter høye krav til matematikkunnskaper. I S1 er matematikken samfunnsfagsrettet. Du får trening i å løse problemstillinger som krever forståelse, logikk og kreativitet. Faget tar for seg følgende områder: Algebra, sannsynlighet, funksjoner og lineær optimering.

Hvorfor velge Matematikk S1? Liker du å jobbe med matematiske problemstillinger og finne svar? Kanskje trenger du S1 for videre studier? Da er Matematikk S1 et godt valg for deg.  Programfaget Matematikk S1 og S2 gir fordypning i matematikk for videre studier og arbeid innen en rekke sentrale samfunnsområder. Ferdighetene som eleven utvikler vil gi eleven en nøkkel til å forstå og analysere viktige samfunnsproblemer.

Fra Fagfornyelsen:
I læreplanen er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og oppdage sammenhenger i, og mellom fagets kunnskapsområder og andre fags kunnskapsområder. Det er disse sammenhengene som legger til rette for dybdelæring og forståelse i faget. Faget legger også til rette for at elevene skal utforske matematikken og kommunisere om den. Læreplanene knytter seg tett til elevenes hverdag og skal forberede dem på et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.

Programfag for VG3:
En forutsetning for at faget blir satt i gang er at minimum 5 elever velger det.

1. Engelsk 2Engelsk

Hvem kan velge engelsk 2? Kan velges av VG3-elever.

Hva lærer du om i engelsk 2? Faget åpner for tolke og drøfte noen typer skjønnlitterære tekster på engelsk i lys av deres historiske og kulturelle sammenhenger. Du får utforsket og drøftet noen engelskspråklige lands språklige, kulturelle og politiske innflytelse i verden. Du utvikler dine muntlige og skriftlige ferdigheter. Gode engelskkunnskaper blir mer og mer nødvendig for å kunne lykkes med studier og i yrkeslivet både i Norge og resten av verden.

Hvorfor velge engelsk 2? Faget skal bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse, økt forståelse av allsidigheten i det engelske språket og av betydningen av å bruke et situasjonstilpasset språk.

Fra Fagfornyelsen:
Engelsk programfag handler om språk- og kommunikasjonsutvikling, og skal bidra til danning og identitetsutvikling. Faget skal bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse, økt forståelse av allsidigheten i det engelske språket og av betydningen av å bruke et situasjonstilpasset språk. Det å lære engelsk har stor betydning for elevene i utdanning, i arbeidslivet og i samhandling med mennesker fra hele verden

2. Psykologi 2Pavlov

Hvem kan velge Psykologi? Alle kan velge faget psykologi. Du trenger ikke ha spesielle forutsetninger. Faget består av to ulike moduler, Psykologi 1 og Psykologi 2. De kan velges uavhengig av hverandre. Det kan være en fordel å ha hatt Psykologi 1 før man tar Psykologi 2, men det er ikke noe krav.

Hva lærer du om i Psykologi? Psykologi er et fag som er nyttig for å forstå seg selv og andre, tanker og følelser og sosiale forhold.
I Psykologi 1 lærer du om mennesket som individ, om utviklingen fra barn til voksen, om hvordan man lærer, tenker og opplever virkeligheten. Psykisk helse er sentralt, hvordan man for eksempel takler stress og belastninger i hverdagen.
I Psykologi 2 lærer du mer om mennesket i samspill med andre, om hvordan grupper vi er i kan påvirke oss positivt og negativt, om kommunikasjon, og om hva som kan påvirke og forebygge den psykiske og fysiske helsen vår.

Hvorfor velge Psykologi?
Er du interessert i å vite mer om deg selv og hvorfor du tenker og opplever ting som du gjør? Er du nysgjerrig på hvordan mennesker påvirker hverandre, og hvordan du kan forstå hverdagen bedre? Da er kanskje faget Psykologi noe for deg.

Fra Fagfornyelsen:
Psykologi handler om å forstå menneskets tanker, emosjoner og atferd. Faget skal gi et vitenskapelig perspektiv på psykologiske prosesser og mekanismer, i og mellom mennesker, og bidra til at elevene utvikler en sammensatt og mer helhetlig forståelse av mennesket. Psykologi handler om det fellesmenneskelige, det som gjør oss like, men også det som gjør oss ulike og unike. I en verden preget av stadige endringer og utfordringer, kan faget bidra til økt medborgerskap gjennom bevisstgjøring og forståelse av seg selv og andre, på individ-, gruppe- og samfunnsnivå. Faget danner også grunnlag for samhandling på ulike arenaer, som skole, studier og arbeidsliv.

3. Markedsføring og ledelse 2Markedsforing

Hvem kan velge Markedsføring og ledelse 2? Faget kan velges av alle elever som har hatt markedsføring og ledelse 1.

Hva lærer du om i Markedsføring og ledelse 2? Faget skal gi kunnskap om og praktisk innføring i sentrale markedsføringsteorier, markedsstrategier og problemstillinger knyttet til personalledelse. Markedsføring og ledelse skal utvikle forståelse for hvordan teoriene kan anvendes til å utarbeide konkrete markedsføringsstrategier og iverksette tiltak. Videre skal faget gi innsikt i hva menneskelige ressurser betyr i en organisasjon, og hvordan ledelse utvikler og setter rammer for den.
Markedsføring og ledelse skal gi innblikk i hvordan organisasjoner arbeider for å synliggjøre tilbud og påvirke forbruket, og bidra til økt forståelse for hvilken rolle organisasjoner spiller i samfunnet. Markedsføring og ledelse skal utvikle kunnskap om hvordan en organisasjon fungerer internt og eksternt, og synliggjøre det samfunnsansvar en organisasjon har.

Hvorfor velge markedsføring og ledelse 2? Med utgangspunkt i virkelighetsnære, praktiske problemstillinger utvikler du evnen til kritisk tenkning i møte med ulike typer av kilder. I opplæringen oppmuntres du til å være kreativ, reflektert, løsnings- og samarbeidsorientert.
Opplæringen i faget skal stimulere læringsviljen gjennom en nær tilknytning til næringslivet, og motivere til videre studier, entreprenørskap, arbeid og livslang læring.

Fra Fagfornyelsen:
Markedsføring og ledelse handler om å tilpasse produkter og tjenester til markeder og målgrupper og innsikt i hvordan markedsføring, ledelse og beslutninger henger sammen. Faget skal bidra til at elevene forstår hva som påvirker markeder og hvordan markedsføring påvirker verdiskapingen i samfunnet. Faget skal forberede elevene på videre studier og et samfunns- og arbeidsliv med behov for konkurransedyktige og framtidsrettede virksomheter.

 

4. SosialkunnskapSosialkunska

Hvem kan velge Sosialkunnskap? Alle Vg3-elever kan velge faget. Sosialkunnskap inngår i en faggruppe som samlet kalles Politikk, individ og samfunn. De andre fagene i denne gruppen er Sosiologi og sosialantropologi og Politikk og menneskerettigheter. Hvis du kombinerer disse fagene, regnes det som faglig oppfølging. Erfaringsmessig er det lurt å ha gjennomført Sosiologi og sosialantropologi, eventuelt Samfunnsgeografi, på Vg2 før man tar Sosialkunnskap på Vg3.

Hva lærer du om i Sosialkunnskap? I Sosialkunnskap lærer du mye spennende om samspillet mellom mennesker og samfunn: Hva er med på å påvirke oss mennesker? Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør? Hvordan påvirker vi samfunnet tilbake? Hovedtemaene i faget er livsfasene, sosiale problemer, velferdsforskjeller, menneskerettigheter og velferdsstat, og samfunnsvitenskapelig metoder.
I undervisningen jobber vi med aktuelle nyhetssaker, filmer, drøftingsoppgaver og ulike samfunnsdebatter. Det å kunne se en sak fra flere sider, samt å være kritisk, er viktige ferdigheter i faget.

Hvorfor velge Sosialkunnskap? Dette er et fag som hjelper deg å forstå de mange ulike sammenhengene i samfunnet vårt. Så hvis du ønsker å forstå mer både av samfunnet du selv er en del av, og av hva som skjer i resten av verden, bør du velge Sosialkunnskap!

Fra Fagfornyelsen:
Sosialkunnskap handler om å styrke elevenes forståelse av og kritiske bevissthet om velferdssamfunnet. Faget skal gi elevene verktøy til å forstå seg selv som en del av samfunnet og reflektere over utfordringer og muligheter knyttet til identitet og livsmestring. Sosialkunnskap skal danne grunnlag for å drøfte hvordan individer, grupper, organisasjoner og institusjoner fungerer sammen, og gi innsikt i årsaker til sosiale problemer, marginalisering og utenforskap. Sammen med kunnskaper om inkludering i arbeidslivet, skal dette forberede elevene til videre studier og arbeidsliv.

 

5. Spansk programfag nivå IIISpansk1

Hvem kan velge spansk nivå III? Du som har avsluttet spansk nivå II kan velge å fortsette med spansk nivå III. Faget bygger videre på kompetansemålene i nivå II.  For spansk nivå III får du ett tilleggspoeng.

Hva lærer du om i spansk nivå III? Faget gir grunnlag for å kunne kommunisere godt i møte med spansktalende mennesker. Det blir lagt vekt på både muntlige og skriftlige ferdigheter, du fordyper deg i spansk språk og spansktalende lands kultur, samfunnsliv, livsvilkår, historie, kunst og litteratur. I faget jobbes det for eksempel med spansk musikk, litteratur, film, historie. På slutten av året er målsetningen at du skal kunne skrive og lese lengre tekster, og kommunisere om mange forskjellige temaer.

Hvorfor velge spansk nivå III? Å beherske spansk kan åpne opp for større muligheter i arbeidslivet og for studier i spansktalende land. Du kan f. eks arbeide innen det offentlige eller du kan også arbeide innen reiseliv, eksportrettet industri og/eller importrelatert næring.
Liker du spansk, har lyst til å lære mer, og trives med å jobbe med fremmedspråk er spansk nivå III et fag for deg.

Fra Fagfornyelsen:
Fremmedspråk handler om å forstå og bli forstått. Faget skal bidra til å fremme elevenes personlige utvikling og legge til rette for at de kan samhandle med og oppleve glede i møte med andre mennesker og kulturer. I en globalisert verden har vi behov for å kommunisere på flere språk. Formell og uformell kommunikasjon lokalt, nasjonalt og internasjonalt krever språkkunnskaper og kunnskap om andre kulturer og levesett. Dette gjelder ikke minst i studier og i arbeidslivet. Faget kan bidra til å utvikle elevenes interkulturelle forståelse.

 

6. Matematikk S2Mattes2

Hvem kan velge Matematikk S2? Kan velges av SF-elever på VG3 som har gjennomført S1. Matematikk for samfunnsfag kan velges som programfag over ett eller to år innenfor programområde for realfag og SSØ. Kan tas som fordypningsfag på både realfag og SSØ. S2 har 5 uketimer og bygger på S1.

Hva lærer du om i Matematikk S2? Matematikk er et grunnleggende fag for mange videre utdanningsvalg. Mange studier setter høye krav til matematikkunnskaper. S1 sammen med S2, vil være nødvendig i flere økonomistudier. Du får trening i å løse problemstillinger som krever forståelse, logikk og kreativitet. Faget tar for seg følgende områder: Algebra, funksjoner, sannsynlighet og statistikk.

Hvorfor velge Matematikk S2? Liker du å jobbe med matematiske problemstillinger og finne svar? Kanskje trenger du S2 for videre studier? Da er Matematikk S2 et godt valg for deg. Programfaget Matematikk S1 og S2 gir fordypning i matematikk for videre studier og arbeid innen en rekke sentrale samfunnsområder. Ferdighetene som eleven utvikler vil gi eleven en nøkkel til å forstå og analysere viktige samfunnsproblemer. For elever som velger økonomiske fag fra programområdet for Samfunnsfag og økonomi, vil matematikk for samfunnsfag kunne være et naturlig og supplerende fag å velge i tillegg.

Fra Fagfornyelsen:
I læreplanen er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og oppdage sammenhenger i, og mellom fagets kunnskapsområder og andre fags kunnskapsområder. Det er disse sammenhengene som legger til rette for dybdelæring og forståelse i faget. Faget legger også til rette for at elevene skal utforske matematikken og kommunisere om den. Læreplanene knytter seg tett til elevenes hverdag og skal forberede dem på et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.