Trinidad og Tobago
Trinidad og Tobago Februar 2020
Reisebrev fra Trinidad og Tobago
DNSCB er så heldig og har et samarbeidsprosjekt med St. Georges School på Trinidad og Tobago. Dette er et prosjekt skolen har vært en del av siden 2009. Annet hvert år reiser elever fra DNSCB til Trinidad og besøker St. Georges og annet hvert år får vi besøk av elever fra Trinidad. I år var det vår tur til å ta turen over. 10 elever og 2 lærere var reiseklare og gledet seg veldig til reisen.
Februar 2020: Tur til Trinidad.
Vi startet på natten fra Alfaz del Pi; halvparten av gruppen reiste med skolebussen til Madrid, mens resten av gruppen tok bussen fra Benidorm til Madrid. Vi møttes på flyplassen og gjorde oss klar til innsjekking. Etter at 4 stykker av gruppen har sjekket inn og fått bagasjen sin sendt inn blir vi stoppet. Vi får beskjed om at vi ikke kan fly uten en tillatelse fra foreldrene som er skrevet under foran en Notar. Dette er nytt for oss og vi har ikke fått noe beskjed fra verken reisebyrå eller kontaktpersonene våre på Trinidad at lovene har forandret seg det siste året. Fortvilelsen er stor. Bagasjen som er blitt sendt på bånd blir hentet tilbake. Det virker ikke som personalet fra American Airlines er sikre i sin sak og sier at hvis vi for tak i en bekreftelse fra en ambassade som sier at vi kan reise vil det holde. De må nemlig forholde seg til den informasjonen som kommer opp på skjermen og der står det at de mindreårige bare får reise til Trinidad med fullmakt fra en Notar. Elevene blir plassert bortenfor innsjekkingen i påvente av løsning. Men det ser ikke ut som en løsning er nær. Vi ringer rundt til ambassader, konsulater, DU i Norge og alle sammen sier at de ikke har informasjon om at elevene må ha egen fullmakt for å reise. Fullmakter fra foreldre begynner å tikke inn på mobilen, men til ingen nytte. Personalet fra American Airlines vil ikke la oss fly uten at de er helt sikre på reglene. Flyet går kl. 10.00. Trinidad og Tobago har ingen konsulat eller ambassade i Spania, det eneste kontoret de har i Europa er i Brussel og det åpner ikke før kl. 09.00. Etter å ha informert personalet fra American Airlines om dette er sier de at det ikke hjelper, det vil da være for sent å sjekke inn. Fortvilelsen hos eleven er enda større, noen tårer kommer og vi forbereder oss på at det ikke blir noe reise. Kl. 09.00 får vi kontakt med ambassaden i Brussel. Hun skjønner med en gang problemstillingen (sikkert etter alle meldingene vi har lagt igjen på telefonsvareren) og sier: Trinidad forlanger ingen ting for at barn skal kunne reise. Dette er det Spania som forlanger. Det gjelder da ikke reiser til Trinidad. Telefonen blir overrakt til innsjekkings personalet på American Airlines som da plutselig fikk fart på sakene. Når de skjønner at de har feil informasjon i data systemet ble de plutselig veldig ivrige med å få oss med flyet. Jubelen står i taket blant elevene. Insjekking av alle sammen skjer på 10 min. Vi må fremdeles igjennom sikkerhets kontrollen og en representant fra American Airlines står og venter på oss på andre siden. Han skal få oss om bord på flyet sier han, men vi må løpe. Hele gruppen løper igjennom store folkemengder, inn på tog, ut av tog, inn heis, opp rulletrapper. Elevene er super flinke til å holde sammen og aller løper med en hånd i været så vi ikke skal miste hverandre i folkemassen. Kl. 09.55 sitter alle i flyet. Vi klarte det.
Men det er bemerkelsesverdig at et av verdens største flyselskaper ikke har oppdatert og riktig informasjon i systemene sine.
Ankomst Trinidad
Etter å ha hatt mellomlanding i Miami kom vi endelig til Trinidad. Klokken var 23.55 da flyet landet og der sto alle vertsfamiliene våre for å ta i mot oss. Hver elev fant sin vertsfamilie og dro hjem til de. Dagen etter ble brukt til å bli bedre kjent med vertsfamilien og alle hadde forskjellige aktiviteter. Noen dro på stranda, andre ble med på fruktmarked, noen dro på shoppingcenter og noen var bare hjemme med familien. På søndag møttes vi alle sammen igjen med vertsfamilien for å tilbringe dagen i Ecopark. Alle vertsfamiliene hadde tatt med mat og drikke til hele dagen. Det ble en fantastisk dag med mye god mat og latter.
Til skolen med vert
Skoledagene startet allerede klokken 08.00. Vi kom til skolen med hver vår vert. Noen hadde lang vei til skolen og måtte dra hjemmefra allerede kl. 06.00. Skoledagen starter hver dag med alle elevene samlet til «assembly». Her sier rektor noen ord om dagen og alle symger nasjonal sangen. Vi ble ønsket velkommen av rektor til stor jubel fra salen. Vi fikk omvisning på skolen og noen elever viste oss et lite skuespill de jobbet med. Etter lunsj fikk skulle vi lage våre egne t skjorter etter Tie Dye teknikken. I siste time presenterte elevene våre arbeidet de hadde forberedt ang. klimaforandringer og hvordan dette påvirker Spania og Norge. Etter skolen var det hjem med vertsfamilien og alle hadde forskjellige planer for ettermiddagen.
Vi fikk se elevene dramatisere utdrag fra denne boken
Presentasjon och tye-dye
Tirsdag
Etter oppmøte på skolen gikk vi til en cafe i nærheten hvor vi skulle spise Doubles. Det multikulturelle Trinidad og Tobago gjør seg definitivt til kjenne i matkulturen, som ofte er indisk-inspirert. Doubles og Roti hevder seg stekt og vil komme høyt på lista over nasjonalretter.
Tilbake på skolen hadde vi Cricket match.
Religion
Onsdag dro vi på utflukt og var innom flere religiøse steder. Vi besøkte blant annet Temple in the Sea, Indian Museum of the Caribbean, Mt. St. Benedict og el Socorro Mosque. Det var flott å se hvordan så mange forskjellige religioner lever sammen i et meget mangfoldig samfunn. Respekt for andres religion skjønte vi var veldig viktig.
Torsdag startet vi dagen med en morsom økt på laboratoriet. Etter det var vi på besøk på en fabrikk som heter Angostura. Der lager de en helt spesiell blanding av Rom. Etter fabrikk besøket var vi med i en musikk timen hvor vi fikk prøve å spille på «pan drums». Senere besøker vi kjemi laben…
Etter, fick vi Pan Lessons
Fredag
Siste dag på skolen. I dag var vi på skolekjøkkenet hvor vi forberedte norsk og spansk mat. Her lagde vi rosinboller, kanelboller, rundstykker med brunost som vi hadde tatt med og spansk «tortilla de patata». Elevene fra Trinidad hadde laget en mais suppe som vi fikk smake.
Etter lunsj var det «farewell function» i samlings salen. Her danset elevene våre «Bli med dansen» og Trinidad elevene hadde et innslag av Hindu dans og Hip Hop. Det var stor stemning i salen og elevene koste seg.
Stor takk till Anne, rektor på St. Georges.
Diverse bilder…
Se også Trinidad og Tobago 2016