Trinidad og Tobago 2016 | Den norske skole Costa Blanca

2014 – 2017 EOEE Employment Opportunities and Enterprise in Europe

DnsCB til Trinidad og Tobago februar 2016

​Samarbeid mellom Den norske skole Costa Blanca og St. Georges College , Trinidad&Tobago
Besøk 2015 6-13. april.

UNESCO-ASP

DnsCB er medlem av UNESCO-ASPnet.

UNESCOs skolenettverk ASPnet, er verdens største skolenettverk.

Da det ble opprettet i 1953 bestod nettverket av 33 skoler fra 15 land. I dag har ASPnet over 9700 skoler i 180 land. Disse arbeider for å fremme kritisk tenkning, dialog og solidaritet mellom elever. I Norge finnes det rundt 30 ASPnet-skoler og vi er en av disse.

 ASPnet har fire fokusområder:
– Verdensbegivenheter og FNs rolle i verden
– Utdanning for bærekraftig utvikling
– Fred og menneskerettigheter
– Læring om andre kulturer

ASPnet har lagt til rette for samarbeid mellom skoler nasjonalt, regional og globalt. 
Vårt prosjekt startet i 1996 ved Saltdal videregående skole i Nordland fylke og ble videreført ved Den norske skole Costa Blanca i 2007 og er det lengstvarende samarbeidsprosjekt innen UNESCO-ASP.

UNESCO-skolene i Norge er i utgangspunktet skoler som har satset spesielt på internasjonalisert undervisning, og som bruker UNESCO-tilknytningen som en paraply for egeninitierte prosjekter, sammen med vennskapsskoler nasjonalt og internasjonalt.
De norske skolene deltar i ulike internasjonale nettverk og samarbeid, for eksempel ”Fred og menneskerettigheter”, ”Ungdom og verdensarven”, ”Slaveruteprosjektet – (TST)” og ”Miljø og bærekraft”. Skolenes prosjekter og undervisningserfaringer formidles på den årlige ASPnet-samlingen.

 DnsCB har hatt  internasjonale dager hvor tema har vært UNESCO og menneskerettigheter.  Elevene arbeidet med ulike tema relatert til FNs menneskerettighetserklæring, Barnekonvensjonen og FNs tusenårsmål.

Enkelte klasser arbeider også gjennom hele året med ”Det Transatlantiske Slaveruteprosjektet” som skolen er deltaker i.  Dette gjelder fagene Historie og Filosofi og Engelsk.

Vennskapskolen vår heter St. George’s College og ligger i Trinidad&Tobago. Hovedtanken bak samarbeidet er at ungdom skal møte ungdom fra ulike kanter av verden uavhengig av kultur, religion og språk. Gjennom møtet med enkeltmennesket bygges relasjoner og vennskap skapes. Elevene opplever at de er mer like enn ulike.  Grobunn for rasisme forhindres.  Befolkningen på T&T består av mange ulike etniske grupper (afrikanere, indere, søramerikanere, kinesere, og noen europeere) og tilhører mange ulike religioner (katolikker, hinduer, muslimer, jøder og mange andre mindre religioner) uten at dette skaper konflikter i samfunnet.  Landet blir også kalt Regnbuelandet nettopp på grunn av dette.

Språket i T&T er engelsk, noe som gjør kommunikasjonen enkel. De fleste elevene har også spansk som første fremmedspråk.

Under oppholdet i Trinidad, Norge og Spania bor elevene i vertsfamilier og deltar i de daglige aktivitetene i familien. De får på denne måten god innsikt i en ny kultur.

Når vi får besøk fra St Georges College, bor både elever og lærere i vertsfamilier. De  tar del i aktiviteter på skolen og deltar på utflukter arrangert av Internasjonaliseringskomiteen ved DnsCB.  I år fokuserer vi på tema: eventyr og myter.  Elevene på Trinidad har forberedt presentasjon av myter fra Karibien, Afrika og India. De skal besøke alle klassene ved DnsCB.

Mer informasjon om samarbeidet:
Grethe Møller  (grethe.moller@gmail.com)
Raquel Sarrias (raquelsarrias@hotmail.com)

Siste dagen i dag!!

I går var vi på stranda, shopping senter og elevene fra Tobago hadde en fest for oss. Vi spiste pizza, de lagde Henna tattoeringer til oss og vi danset. Vi hadde kake til bursdagene til Martha og Julia Det var veldig gøy!

I dag skal vi ta vår siste tur på stranda, sove litt, pakke og dra tilbake hjem!

23.2: matlaging , folkemusikk, tur i regnskog, Bare noen ekstra bilder. Vi lagde tradisjonell karibisk mat siste dagen. Salt Fish with vegetables. Casavasalat og tropisk salat . Maja viste bilder og hadde smakebiter av noe norsk mat. Vi har blitt veldig glad i Trinimat. I dag kom kontakten vår her, me Philip Sookhat med Diubles og oss til jentene. De hadde sagt til han at de savnet vertsfamiliene og maten deres.

I kveld er elevene på kino, mens vi tar en runde i området.

Alle har det bra og koser seg. Torsdag har vi ikke annet program enn pakking og avreise

22.3: I dag har vi besøkt Bishop High, en av de mest anerkjente skolene I Trinidad&Tobago. Martha, Kristine og Sofia hadde sine presentasjoner om miljø og Norske folketradisjoner. Elevene på skolen var veldig interessert og stilte mange spørsmål om Norge. Unescokoordinatoren onsket oss velkommen og var interessert i videre samarbeidt. Etter skolebesøket dro vi til to av de mange Fortene på øye.

Grethe og Mr. Philip Sookai hadde en avtale med utdannings og kulturdepartementet. Der fortalte Grethe om samarbeidet med T&T og om oppholdet denne gangen.

I går Søndag var vi på Little Tobago. Vi tok båt til å komme ditt. Der var det reinskog og mange fugler. Etter turen fikk elevene fri. Noen var på stranda, andre vasket klær og noen slappet av litt.

20.02: dag har vi hatt den siste dagen på St. George’s College. De hadde «assembly» for oss. Alle danset, sang og hadde det gøy.
Klokken 17:00 tok vi fly til Tobago. Vi er nå på Doris guesthouse og alle har det bra.

Litt fra dagen i dag (18.2.16): I går besøkte vi 3 forskjellige type templer: Hyndisk tempel, en katolsk kloster og en moské.
De forklarte mye om de 3 forkjellige religioner. Det var veldig interessant. Mye religion på en dag. Vi fikk tom utdelt vår egen Koran i moskeen

Onsdag 17.2: I dag har vi begynt dagen med å spise tradisjonell frokost fra T&T, «doubles». Etterpå har vi «lært» å spille cricket og å spille «steel pan» ( T&T sitt nasjonal instrument). Det var veldig gøy. Raquel var så opptatt med å spille steelpan så hun fikk ikke tatt så mange bilder i dag. Hun hadde spanskundervisning etter lunsj, mens vi andre hadde geografi med fokus på miljø.
I musikktimen klarte elevene å spille en del av Song of Joy, etter en del øving og instruksjon av en kjempeflink elev. Etterpå holdt Moen elever konsert for oss i musikkrommet.

Etter lunsj hadde vi geografi. Martha hadde foredrag om vindmøller, Dvs vindkraft. Vi diskuterte litt rundt tema og deretter spilte elevene et kunnskapspill hvor tema var Climate change. Elevene ble engasjert og hadde en flott og lærerik time.

I morgen er det moské , to hindutempler og et kloster på planen med omvisning og informasjon om religionen

16.2.16: «I dag har vi vært på skolen hele dagen med presentasjoner om Norge og miljøet. De har også hatt presentasjoner om T&T og Karnaval. Elevene trives og har det gøy»

Rapport 15.2.2016: «I dag har vi vært med vertsfamiliene og noen av de studentene som besøkte oss i fjør, i et sted som heter Valencia. Vi har spist masse. Noe som heter Pelau (ris, kylling og erter) og Roti ( indisk curry). Barna hadde det gøy, badet og spilte fotball. Alle liker seg her»

Torsdag 10.2 forlot elever og lærere ved DnsCB skolen i retning Trinidad og Tobago. Vi følger dem på ferden til ei ukes opphold på Trinidad og vennskapsskolen vår, og ei uke på øya Tobago.

11.2 har de sjekket inn på flyplassen med retning Miami som er mellomlanding før flyet går til Trinidad.