2014 – 2017 EOEE Employment Opportunities and Enterprise in Europe

I mai 2014 ble skolen forspurt om vi ville ta del i en felles søknad sammen med andre skoler fra fem ulike land innen EU, under det såkalte Erasmus + programmet. Dette programmet skal øke den kulturelle forståelsen innen EU. Prosjektets tema var ‘Entreprenørskap og arbeidsmuligheter i Europa’. De øvrige ungdomsskolene som var med på søknaden var fra Nederland, Frankrike, Tyskland, Bulgaria og Norge. I søknaden ble vi regnet som en spansk skole.

Gleden var stor da vi i oktober 2014 fikk beskjed om at søknaden hadde blitt godtatt, og at prosjektet hadde fått en bevilgning på omtrent 200.000 Euro. Denne summen ble fordelt på de seks ulike skolene og skal finansiere prosjektet i de tre skoleårene prosjektet varer, altså fram til 2017

Hovedintensjonen med prosjektet er at elever fra ulike land skal få oppleve forskjellige kulturer. Med andre ord, så skal opptil 25 av våre elever få oppleve reiser til de tidligere nevnte landene i løpet av en periode på tre år. Det betyr at til hver av disse besøkene, vil to lærere og fem elever fra vår skole, reise for å bo i en vertsfamilie i en uke.

Elevene som deltar på disse reisene, må danne sine egne minibedrifter. Disse skal opprette en bedrift som skal utvikle et produkt for salg. De må etablere sin ide, planlegge innkjøp av råvarer, sette opp budsjetter, drive reklame, samt produsere og selge varene selv. Dette vil gi de kunnskap om hvordan forretningsverden fungerer.

På samme tid, vil elevene bli gjort mer bevisste på at den Europeiske Unionen er ett arbeidsmarked. De vil ved selvsyn se at det finnes et stort europeisk arbeidsmarked, som de etter endt skolegang, selv kan bli en del av.

Så langt har vi deltatt på to “mobilities” som det kalles på prosjektets arbeidsspråk engelsk. I oktober 2015 gikk reisen til Heilbronn i Tyskland, mens vi i desember samme år reiste til Maassluis i Nederland.
I løpet av kalenderåret 2016, skal elever og lærere ut på reiser til henholdsvis Leikanger i Norge og byen Kula i det nordøstlige Bulgaria.

Vi ser på dette som en enestående mulighet for elevene våre. Disse reisene finansieres av prosjektmidlene vi allerede har fått, og vil ikke koste verken skolen eller elevene noe ut over eventuelle lommepenger. Erfaringene så langt i prosjektet har vært meget gode og alle elevene som har deltatt på turene har gitt utrykk for at de har fått et minne for livet og fått en unik kulturforståelse ved å bo i en familie i et annet land for en hel uke. Vennskapsbånd har også blitt knyttet på tvers av landegrensene.

Erasmus+ i Leikanger mai 2016

Skolens Erasmus+deltakelse førte i mai 2016 elevene til en av samarbeidsskolene; Leikanger i Norge:

12.5:

Hei!

I dag har vi vært i Årdal på en yrkesmesse mesteparten av dagen.

Elevene måte presentere og snakke om “bedriften” vår. De var veldig flinke med å gjennomføre oppgavene, selv om jeg selv synes at det var litt kjedelig.

Dere har flinke barn!

Raquel og Gunnar

11.5:

Hei alle sammen!

I dag har vi vært litt på skolen. Vi har vunnet plakat konkuransen om ” Fair trade” laget av Laura i 10 kl!
Vi har vært ut i fjorden og fisket. Vi fikk et stort steinbit ( fra 8 til 10 kg.), og endel andre småfisk.

Etterpå har vi vært på “laksefabrikk”, da fikk vi se hele prosessen fra når laksene er bare 100 gr. til 4/5 kg.
Vi fikk en god lunsj med is til dessert.

Kl. 16:00 var elevene ferdig med dagen sin og kunne være med vertsfamiliene.

Raquel

Rapport fra Gunnar og Raquel som er lærerne som følger med:

10.5:

Hei alle sammen!

I dag har det vært en lang dag.

Vi har vært på skolen og presentert skolen vår. Vi har snakket med ordføreren i Leikanger, og med en stor IKT bedrift.

Vi har vært med kajak i Sogndalfjorden og etterpå har det vært fest på skolen.

Elevene har det gøy og koser seg

Raquel og Gunnar

Erasmus+ i Bulgaria oktober 2016

Rapport 30.10:

Nå sitter vi i flyet på vei hjem. Vi har stått opp veldig tidlig og er trøtte men fornøyde.

I går gikk dagen med å kjøre buss fra Kula til Sofia. Vi stoppet ved et kloster på veien, hvor vi også spiste litt. Da vi kom til Sofia, tok vi taxi til hotellet og sjekket inn. Deretter delte grupoen seg i to. Raquel dro med 3 av elevene og traff Erasmus-gjengen for å si hadet. Hanne tok med to som heller ville på shopping på et kjøpesenter i nærheten av hotellet.

​Rapport 27.10:

I dag har det vært marked på skolen, og våre elever var de første med å selge ut alle produktene (karameller). Dette var gøy for både elevene og oss lærerne. Etter markedet presenterte elevene hvordan de laget karamellene og budsjett for bedriften.

Etter lunsjpausen dro alle elevene i prosjektet til nabobyen Vidin. Der har vi fått en guidet tur. Vi har sett og vært på en borg og gått rundt i den. I tillegghar vi besøkt to kirker og en moske.

Deretter reiste elevene tilbake til vertsfamiliene sine i Kula, for å tilbringe resten av kvelden med dem.

​26.10:

​I dag har vi vært i Maguragrotten og Magura vinbodegaen. I grotten har vi blant annet sett tegninger laget av en blanding av jord og flaggermusavføring. Vi har også sett stalaktitter og stalagmitter. Etterpå spiste vi i Belogradchik, og besøkte den kjente steinformasjonene der.

Elevene gir uttrykk for at de har det bra i vertsfamiliene, og koser seg men nye venner fra prosjektet. Det eneste de uttrykker misnøye med er litt dårlige bad, men de lever fint med det .

Det er veldig hyggelig for oss å reise på tur med en slik positiv gjeng .

Etter hvert blir bilder og tekst flyttet til denne permanente siden: ​https://www.costablancaskole.com/bulgaria-okt-2016.html